Passiespelen Tegelen ontvangt Goltziuspenning 2016

22-03-2016

De uitreiking
Jos Schatorjé, directeur Limburgs Museum, heette alle aanwezigen welkom waarop Lodewijk Imkamp, voorzitter van het Limburgs Museum, een laudatio hield en de prijs uitreikte aan voorzitter Wim Beurskens. Nas een woord van dank door Wim Beurskens werden filmfragmenten vertoond van de Passiespelen uit de 40 en 50 uit het archief van het Limburgs Museum. Verder gaf Jos Schatorjé een korte inleiding over schilderijen gerelateerd aan de Passiespelen en met name over ‘de Judaskus’ van Aad de Haas, Joep Nicolas en Hendrik Wiegersma en waren er twee muzikale intermezzi door Edwin Schimscheimer (piano) en Nard Reijnders (basklarinet / hobo / alt-saxofoon).

Wie Passiespelen zegt, zegt Tegelen
Het lijdensverhaal van Christus werd voor het eerst opgevoerd in 1931 in openluchttheater De Doolhof. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw beleefden de spelen een hoogtepunt. Door de secularisatie na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) nam de aantrekkingskracht van het religieuze massaspel zienderogen af. De katholieke inhoud domineerde over het kunstzinnig spel. Er was een nieuw evenwicht nodig dat paste in het veranderende tijdsbeeld. Het bestuur bracht vernieuwingen aan, waardoor het verhaal herkenbaarder en actueler werd. De keuze om professionals als Ben Verbong en Wiel Kusters erbij te betrekken, bracht een ommekeer. Hiermee werd de basis gelegd voor een ware renaissance van de Passiespelen.

Het kunstzinnig gehalte kreeg de overhand en het publiek waardeerde het lijdensverhaal in zijn vernieuwde vorm. Nog steeds zijn de Passiespelen van grote betekenis. Honderden vrijwilligers zetten er elke vijf jaren hun schouders onder. Acteurs, musici, theatertechnici en andere betrokkenen zorgen ervoor dat elke editie van de Passiespelen meer dan waard is om beleefd te worden. Dit geldt zeker ook voor de laatste editie uit 2015. Dichter Patrick Lateur, regisseur Cees Rullens en componist Nard Reijnders goten het aloude lijdensverhaal in een actuele en unieke vorm van muziektheater.

Goltziuspenning
De bronzen penning werd ontworpen door de Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma (1937-2014). De prijs is genoemd naar de Venlose humanist Hubert Goltzius, die leefde van 1525 tot 1583. In het Europa van de zestiende eeuw genoot hij bekendheid als geschiedkundige en kenner van Romeinse munten en penningen.