Lente in Galilea betovert oud en jong

11-05-2015

Na een oorverdovende, ontroerende stilte werd de première van het 20ste Passiespel ‘Lente in Galilea’ op zondag 10 mei in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen beloond met een overdonderende staande ovatie. De makers hadden een bijzonder jubileum voor de ruim 80-jarige Tegelse Passiespelen beloofd. De eerste opvoering maakte de hoge verwachtingen méér dan waar. De reacties van pers en publiek zijn unaniem lovend. Na deze mooie opening zijn de Passiespelen los! Tot en met de finale op 13 september kunt u ‘ Lente in Galilea' meebeleven.

De opluchting is groot na de première. Maandenlang hebben ruim 400 vrijwilligers, amateurs en professionals, in leeftijd variërend van één tot ver in de 80, gewerkt om een unieke en verrassende versie van het aloude lijdensverhaal van Jezus neer te zetten. Zondag 10 mei vielen álle puzzelstukken onder een stralende lentezon op hun plek. Naar tevredenheid! De nieuwe tekst van de Vlaamse dichter Patrick Lateur. De keuze voor een nieuw vertelperspectief en grotere rollen voor de vrouwen in het lijdensverhaal. Het imponerende decor en de eigentijdse en dynamische benadering van regisseur Cees Rullens. De meeslepende muziek van Nard Reijnders die de gebeurtenissen inbedt. Onder de vlag van dit gedreven drietal hebben de Tegelse Passiespelen zich ontwikkeld tot een vorm van totaaltheater dat het publiek meeneemt, ontroert én tot denken zet.

Passie met een boodschap
Ondanks alle vernieuwing blijft de boodschap van het lijdensverhaal fier overeind. De sterke cast en ook Jezus-vertolker Abbie Chalgoum gooien hoge ogen in de media. “Abbie Chalgoum is een innemende en zeer menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt”, schrijven Limburgs Dablad en De Limburger. “Alles paste in de voorstelling”, vertelt Abbie enthousiast. “Het spel van iedereen, de reacties van het publiek en natuurlijk het fantastische lenteweer. Uit de reacties merk ik dat ook de boodschap van het stuk overkomt: dat we elkaar lief moeten hebben en respecteren. En dat iedereen fouten kan maken en een tweede kans verdient. Zoals Jezus Judas liefdevol omarmt nadat deze hem verraden heeft. Ik ben blij dat het publiek de kern van het verhaal oppakt, want juist deze boodschap maakt van ‘Lente in Galilea’ een spel van alle tijden en vàn iedereen vóór iedereen, waar dan ook ter wereld.”