Decor, kostuums, haarwerk en choreografie

Decor: Cor van Leipsig
Decorontwerper Cor van Leipsig (Tegelen, 1950) volgde de Kunstacademie Maastricht. Hij is stylist en vormgever. In 2000 maakt hij als acteur zijn debuut bij de Passiespelen. In de regie van Ben Verbong speelt hij de rol van Jezus; een ervaring om nooit meer te vergeten. In 2010 is hij voor het eerst verantwoordelijk voor het decor. Zijn vertaalslag van de ideeën van Cees Rullens om het oude ommuurde Jeruzalem in De Doolhof na te bouwen, zet het openluchttheater compleet op zijn kop: de vijver wordt gedempt, er komen huizen, een tempel, een marktplein en olijfbomen. Dit jaar verlegt hij de grenzen opnieuw. Het spel speelt zowel binnen als buiten de stadsmuren die het speelvlak omarmen. De druk van het leven in een bezette stad wordt voelbaar en dan begint het verhaal…

Kostuums: Brigitte Altena
Brigitte Altena (Venlo, 1958) heeft na haar opleiding aan de Kunstacademie Maastricht talloze toneel-, theater- en dansproducties ‘aangekleed’. Van de theatershow van Rowwen Hèze tot Dieter Koblenz en van moderne dans tot buikdansvoorstellingen. In 2010 neemt zij voor het eerst ook de kostumering van de Passiespelen voor haar rekening. Een grote uitdaging, vanwege het grote aantal van liefst 350 kostuums maar ook vanwege de opdracht. Alle kostuums zijn tot in detail geënt op oorsprong: de stofkeuze, de kleuren, het verfbad en vooral ook de manier van dragen zijn authentiek en plaatsen het publiek eeuwen terug in de tijd.

Grime en haar: Pilo Pilkes
Pilo Pilkes (Soesterberg/1961) rolde halverwege de jaren ’80 tijdens zijn studie tot etaleur-decorateur en grafisch ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam het theater in. Aanvankelijk met het ontwerpen en uitvoeren van kostuums, decor en grafisch werk. Na een opleiding bij atelier Sjoerd Didden komen daar het ontwerpen en uitvoeren van haarwerk en grime bij. Inmiddels heeft hij vele theatergezelschappen, opera’s, televisie- en filmproducties van haarwerk voorzien. Ook maakt hij deel uit van het creatieve team van ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Anne’ en werkt hij met een eigen muziektheatergezelschap ‘Plamour’. Via acteur/regisseur Theu Boermans komt Pilkes in Venlo bij de Venlose Revue terecht. Deze productie voert hem naar de Passiespelen van 2010 én 2015.

Choreografie: Lana Nasser
Lana Nasser (Amman-Jordanië, 1977) is schrijver, performer, choreograaf, vertaler én mede-oprichtster/artistiek leider van het Jordaanse kunstenaarsnetwerk ‘Aat’. In haar werk doorbreekt zij het clichébeeld dat wij hebben over Arabische vrouwen met taal, dans en beweging - gedreven door een sterke feministische ideologie en een geloof in de kracht van theater dat mensen en culturen aan elkaar kan binden. Haar vaak meertalige theaterstukken zijn opgevoerd in het Midden-Oosten, de VS en Europa. Binnenkort komt haar eerste boek uit: een gedurfde mix van fictie en non-fictie over vrede, vrouwen en religie. In 2012 ontmoette zij Cees Rullens tijdens een artistiek vredesproject. Na deze eerste samenwerking volgde in 2014 de gezamenlijke productie ‘Dinner For Once’ en de eerste choreografie in de geschiedenis van de Passiespelen: een primeur voor ‘Lente in Galilea’.